Як звільняли купину запашну з тенет листка дуба

Бувають непоодинокі випадки, коли небайдужі люди рятують тварин, птахів. А от щоб рослину звільнили від пут, такого мало де побачиш. У нашому випадку саме це і трапилося.

Проходячи повз алею, Олександр Яковенко, який працює начальником відділу еколого-освітньої роботи та рекреацій Мезинського національного природного парку Чернігівщини, помітив, як листок дуба міцно утримував рослину, не даючи їй піднятися вверх. Тож мусив їй допомогти.

‒ Опале листя виконує декілька функцій ‒ взимку захищає кореневища та насіння від промерзання, а дещо пізніше перетворюється в споживні речовини, ‒ розповідає Олександр Яковенко. ‒ Навесні рослинки проростають, легко проходячи через покрив опалого восени листя. Але бувають випадки, коли листочок не розпадається, а утримує рослинку. У нашому випадку ‒ це листок найміцнішого дерева ‒ дуба затримував розвиток купини запашної. Навколо ми бачимо особини рослин вже добре розвинутих, а наша купина, як видно, затрималася в рості, дещо вже скрутилася. Тому ми ось звільняємо цю рослинку від тяжіння дубового листочка і даємо їй можливість нормально розвиватися.

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?